Sveriges dyraste kanelbulle?

I samband med kanelbullens dag för två år sedan lade Kikki Danielsson ut en bild på kanelbullar på Twitter. Hon hittade bilden via Google, men bilden var skyddad enligt upphovsrättslagen och denna bröt hon mot genom att använda bilden utan tillåtelse. Förra veckan fick Kikki Danielsson böter på 10 000 kr, för de nästan två åren som gått och som hon har haft bilden publicerad.

För att slippa att hamna i en sådan här situation finns det en enkel regel att följa – om du inte är helt säker på att du får använda bilden, så gör inte det. Om du däremot verkligen är i behov av en bild så finns det olika tillvägagångssätt du kan ta till:

1. Köpa – Det kanske bästa alternativet är att anlita en fotograf som tar bilderna åt dig. På så vis kan du få precis de bilder du vill ha. Ett annat alternativ är att köpa bilder från en bildbank online.
2. Fråga – Om du hittar en bild som du vill använda och om du vet vem som har upphovsrätten till den går det bra att fråga om du får använda den, dock måste du vara beredd på ett nej.
3. Låna – Det finns även bildbanker online som går under licensen Creative Commons (CC), vilket innebär att de är villiga till att dela med sig av sina verk.
4. Fota – Idag går det att med hjälp av mobilkameror ta relativt bra bilder som du kan använda i t.ex. sociala medier. Dock är de inte av bästa kvalitet, men en fördel är att du äger bilderna själv.

Kikki Danielsson hade inte koll på upphovsrättslagen och det stod henne dyrt. Vad kan vi lära oss av detta? Se till att baka dina egna kanelbullar inför detta årets firande av kanelbullens dag.