7 tips på hur du skriver ett bra instagraminlägg

Instagram är en social kanal som många företag missar att använda eftersom det finns en osäkerhet kring vad man ska och bör publicera. Vi ger dig 7 tips för hur du skriver bra texter i samspråk med dina bilder.

1: Intresseväckande första mening. Det är viktigt att bildtexten i samklang med bilden skapar intresse för läsaren. Lägg extra tid på att få till dina två första meningar och fundera på om bild och text samspelar med det budskap du vill få fram. Skriver du en längre text bör du använda radbrytning för att göra den mer lättläst.

2: Korta texter. Håll dina texter korta på Instagram, helst ska ditt budskap gå fram på 2-3 meningar och dessa ska passa ihop med bilden eller videon som du publicerar. Längre texter på Instagram riskerar att inte bli lästa eftersom man skrollar förbi inlägget och klickar inte på läs mer. Om du skriver en lång text måste du se till att du får fram en bra poäng och budskap i de första meningarna.

3: Använd dig av #hashtags. I slutet av din text kan du lägga till hashtags. Det gör att ditt inlägg blir sökbart för det ordet du har valt. Välj högst 5 hashtags eftersom fler kan uppfattas som att du är för desperat i jakten på mer spridning.

4: Skriv lättsamt. Till skillnad från andra sammanhang där du kommunicerar som företag kan du ta ut svängarna mer på Instagram. Såväl på Facebook som på Instagram kan du skriva lättsamt och mindre formellt. Kan du ha en humoristisk touch på dina inlägg är detta önskvärt men var noggrann så att inte dina budskap kan misstolkas.

5: Använd smileys. Smileys ger dig förutsättningar för att sätt tonen i dina meddelanden och är ett utmärkt sätt för att lätta upp din text och ge det en härlig känsla.

6: Länk i bion. Lägg gärna till en länk i din bio som dina läsare kan klicka på för att komma till din hemsida där du exempelvis har skrivit en artikel om ämnet. Skriv då t.ex. ”För att läsa mer klicka på länk i bion”.

7: CALL-TO-ACTION. Skriv gärna en uppmaning som: ”Tagga en vän”, ”Gilla om du håller med” eller ”Kommentera ditt bästa tips”. Detta ökar engagemanget och ökar den organiska spridningen på dina inlägg.