7 tips för att skriva ett bra reportage

Ett reportage är personligt, berättande och går på djupet. Det kan handla om en person eller något annat du vill berätta mer ingående om. Oavsett vad ditt reportage handlar om så är det viktigt att du fångar läsaren genom att tydligt beskriva de känslor du vill förmedla. Här kommer tipsen som gör reportaget intressant att läsa.

1: Intresseväckande kort rubrik som lockar till läsning. Exempel: ”Påfågel eller elefant?”. Att skriva något som kan vara motsägelsefullt eller oväntat lockar nyfikenheten i läsaren.

2: Ingressen ska sammanfatta innehållet och få läsaren att vilja läsa vidare. En bra ingress är viktigt eftersom det är det första läsaren möts av och ska locka läsaren till att läsa hela reportaget. Ingressen bör inte vara längre än 3 till 5 meningar. Experimentera gärna med att ta bort ord och meningar i texten för att korta ner den och göra den mer kärnfull. Journalister börjar ofta med att skriva ingressen för att samla sina tankar om vad reportaget ska handla om men du kan även skriva ingressen efteråt, testa dig fram och hitta din egen metod som passar dig bäst.

3: Brödtexten inleds gärna med en ögonblicksbild från platsen du skriver om. Hur ser det ut? Vad händer? Beskriv känslan. Då blir texten mer levande och roligare att läsa.

4: Skriv alltid i presens, nutid. Det ger en mer intensiv känsla av att det händer nu och är mer levande än om man skriver i dåtid.

5: Blanda ögonblicksbilder med fakta och kommentarer från intervjuerna. Det ger ett djup och en mer varierad läsning.

6: Markera alltid citat med pratminus.
Exempel: -Tecknet bakom detta stycke är ett pratminus.

7: Avsluta med att knyta ihop texten. Gå tillbaka till den ögonblicksbild som du visade i början och avsluta t.ex. med att personen du intervjuat går iväg.